VOORPAGINA   -   HOE HET BEGON   -   WIE WIJ ZIJN   -   AGENDA & CONTACT  
  POËZIEROUTE   -   PROJECTEN  -   VARIA  -   ARCHIEF

Info
 

Gedicht op fietsknooppuntenbord 52 in Oosterpark.

 
 
 

Poëzieroute Ridderkerk
1. Beknopte routekaartjes

Zo begon het in 2012. De vijftien fietsknooppuntenborden kregen een gedicht achter op.

Lente aan de Noldijk Rijsoord.
Tussen fietsknooppuntenborden
32 en 31

Een voorbeeld van een route die langs alle vijftien fietsknooppuntenborden met gedichten gaat.
 

Met de jaren nam de bordendichtheid toe. Boven wat er verder op of bij de route aan bordjes en borden staat. Van 30 naar 56 kan tussen 26 en 29 ook door het Waalbos.

  
2. Beknopte Routebeschrijving
 

ATTENTIE
Bord 64 is (nog) verdwenen.
Borden 43, 42, 32, 56, 55, 51 en 57 zijn (mogelijk) vernieuwd,
maar de gedichten achterop zijn niet herplaatst.
Overleg met gemeente gaande. (FvR, notitie van 11 augustus 2021) 


Hoek Ringdijk-Havenstraat

In dit voorbeeld is de start 'op het dorp', dat wil zeggen, centraal in het oude centrum van Ridderkerk, op de hoek Ringdijk-Havenstraat van het kruispunt St. Jorisstraat - Ringdijk - Havenstraat - Westmolendijk. Eerste traject is de monumentale route over de Ringdijk. Naar knooppunt 50.


 


Hoek Ringdijk-De Schans

Met bord en gedicht, rechts van de boom. De route gaat rechtdoor. Rechtsaf is een ommetje te doen over De Schans waar aan de rivier De Noord kant de Waterbus en het Veer aanleggen


 
 


Hoek Benedenrijweg-Dijkje

Onderweg bij knooppunt 21 kiezen. Links aanhouden de stoep af en onderdijks verdergaan. Of rechts langs het bedrijfsgebouw, en verder over fietspad op dijkhoogte langs Huys ten Donck en aan de andere zijde van de dijk de kreek en een strook grienden. Na de hoogbouw van Het Bordes rechtsaf: kijkje nemen vanaf de pier in de Nieuwe Maas bochten kijken. Langs de Toren weer naar de Ringdijk en daar oversteken, de stoep af, benedendijks de Benedenrijweg volgen tot bord 64. Linksaf: Dijkje.


Bovendijks de grenspaal.


 
 


Dijkje bij Rotterdamseweg

Langs de grens van Ridderkerk-Bolnes met rechts Rotterdam-Beverwaard. Bij het bord naar links over het fietspad langs de Rotterdamseweg. Bij het eerstvolgende kruispunt de Rotterdamseweg oversteken en daarna linksaf de A38 oversteken en iets verder nog eens links het Reyerpark in. In het Reijerpark rechts aanhouden.

Bord 44 blijkt vernieuwd. Gedicht niet meegenomen. (April 2019)
Titel van het verdwenen gedicht luidt: 'Rara waar is dat?'

Op 1 augustus 2019 gesignaleerd: Gedicht is terug.


 
 


Hoek Eikendreef-Prunuslaan

Het Reijerpark door tot het Hippisch Centrum Ridderkerk. Daar om de bijgebouwen heen naar Reijerparkuitgang. Rechtuit door kort stukje Eikendreef rechtsaf Prunuslaan, links de Goudenregenlaan en weer rechts de Populierenlaan. Tegen het viaduct op, over de gecombineerde A15-A16 naar Rijsoord-Noord.
Voor langs bij Boerderij van Van der Valk

Opletten op snelheid op viaducthelling naar beneden, want aan 't eind vrij scherp rechtsaf naar fietspad Westpad. Daar linksaf. Tenslotte in het verlengde met onderstaande bocht mee naar de Krommeweg en Boerderij van Van der Valk. Aan deze kant van de A15 blijven: Links aanhouden. (Dus niet rechtsaf onder rijkswegviaduct door.)
Rotonde Rijksstraatweg-Noldijk

Oversteken van Boerderij van Vander Valk naar bebouwde kom van Rijsoord-Noord aan de Rijksstraatweg. Weg vervolgen tot rontonde. Rechtsaf de Noldijk op. Het bord met gedicht staat aan de overzijde van de rotonde. Rondje op rotonde rijden? Daarna alsnog de Noldijk op.
Hoek Noldijk-Gebroken Meeldijk

Deze boomgaard 'in wording' kent een bijzondere eigentijdse geschiedenis. De route nadert de grens met buurgemeente Barendrecht. De route gaat namelijk een stukje door Barendrecht. Weer een keuze: weg vervolgen over de Noldijk of bij Wevershoeve via de afrit naar parkeerplaats, door het natuur- en recreatiegebied. In beide gevallen naar de Spoorbrug om De Waal te passeren en zo van Ridderk-Rijsoord-Wevershoek in Ridderkerk-Rijsoord-Waalbos (in ontwikkeling) te komen.


 
 


Noldijk slinger, De Waal en Molenweg

Aan beide zijden van de Waal is sprake van fietsknooppunt 30.
Het knooppunt 30 gedicht, is aan de Noldijkzijde vermeld.

Uit de spoortunnel omhoog, om de bomen gelijk rechtsaf, alert blijven: de weg oversteken en over het fietspad tussen spoor en weg De Waal over, daarbij kun je terugkijken op deze locatie.

 
Aan deze kant van De Waal gaat de route kort door Zwijndrecht-Heerjansdam. Vóór de rotonde oversteken, en door de Spoortunnel Zwijndrecht-Heerjansdam weer uit. Uit de Spoortunnel en na de bocht naar rechts,....

Foto boven april 2019
Foto beneden 1 augustus 2019

.....de weg oversteken naar de Waalweg. De Waalweg uitrijden tot de Rijksstraatweg. Of van de Waalweg binnendoor, door het Waalbos 'in ontwikkeling', via de knooppuntenborden 26 en 29 naar de Rijksstraatweg.
Hoek Waalweg-Rijksstraatweg

Hoek Rijksstraatweg-Pruimendijk

Hier begint rechts de Pruimendijk die slingerend en onder het brede viaduct van de A16 door van Rijsoord naar Oostendam loopt. Naar het viaduct toe, heet een stukje Jacob van de Laanstraat.
Hoek Pruimendijk-Zuidpad/Fietspad

Na het viaduct staat links bord 55 bij het Zuidpad/Fietspad, een betrekkelijke korte route naar Ridderkerk-Centrum. Op de Pruimendijk blijven. Op weg naar Oostendam.Oostendam

Tegen het eind van de Pruimendijk zie je op een gegeven moment rechts de entree van Oostendam-Damweg, en bord 54. De route gaat over de Pruimendijk verder onder viaducten naar de Oostmolendijk. Aardig is een paar honderd meter de Damweg in, en links het Havenhoofd doen op de grens met buurgemeente H.I. Ambacht.Oostmolendijk (Rotterdamseweg)

Vanuit Oostendam over de Oostmolendijk. Rechts de Crezeepolder die in een open verbinding met de rivier De Noord als natuur- en recreatiegebied stand houdt. Bij het bord links en juist voorbij de bushalte de Rotterdamseweg oversteken. Daarna niet het viaduct op, maar rechts achter de bushalte langs naar het Oosterpark. Fietspad door Oosterpark volgen.

Bord 53 vernieuwd. Gedicht niet meegenomen.

Eind mei 2019 bleek het gehele bord vervreemd.


1 augustus 2019 nieuw bord met gedicht op nieuwe locatie, aan de overkant van Oudelande.

VERRASSING


Onderweg van de Milieustraat over
de Oostmolendijk alsnog de terugplaatsing
'ontdekt' van bord 53 op de oude locatie.
(13-14 juli 2022).
Oosterpark Ridderkerk

Ter hoogte van de plassen in het Oosterpark links een brug over, en gelijk rechts weg vervolgen.Hoek Burgemeester de Zeeuwstraat-Lagendijk (Foto uit 2012)

Op de Burendag van zaterdag 22 september 2012, opende wethouder Arie den Ouden op de hoek van Lagendijk en Burg. de Zeeuwstraat, de Poëzieroute van Ridderkerk.


Hoek Ringdijk-Havenstraat (Foto uit 2012)

De 'dijk' van de Lagendijk verbindt de Waaldijk (Rijsoord) tot 'op het dorp' met de de Ringdijk. Een deel van het winkelcentrum rondom het Sint Jorisplein doorbreekt dat patroon. Terwijl het laatste stukje Lagendijk de naam draagt: Sint Jorisstraat. Daarmee ontstaan twee mogelijkkheden. De Lagendijk uitfietsen tot het winkelcentrum, met een boog om het winkelcentrum heen en aan de andere kant rechtsaf de Sint Jorisstraat in én omhoog naar het punt waar dit routevoorbeeld begon(hier met een foto uit 2012). In plaats van met een boog om het winkelcentrumdeel heen is dwars door het winkelcentrum wandelen ook een mogelijkheid.

Faas van Rietschoten, 17 oktober 2019 (7 mei 2019).

Hieronder staat de oude webpagina. Destijds zijn de video's tijdelijk van Internet geweest, en weer opnieuw geplaatst.


 
    Poëzieroute Ridderkerk   > Terug naar voorpagina van De Ridder Dichters website <

Op de website presenteren we de complete Poëzieroute Ridderkerk. We beginnen bij bord 64 en doen alle borden aan. In video's.

Introductie: Video's zijn HD-kwaliteit - 720p en 1080p. Geluid niet goed? Gebruik koptelefoon maar draai voor te beginnen eerst de volumeknop terug om niet pijnlijk overvallen te worden door te hard geluid; of sluit computer aan op versterker-luidsprekers.

Als u op een onderstaande foto klikt wordt u doorverbonden met de corresponderende video van ongeveer 1 minuut op YouTube. Vooralsnog houden we deze methode aan.Video Faas van Rietschoten 2012-2016
Langs de 15 gedicht~fietsknooppunten

    1. Fietsknooppunt 64

fietsknooppuntbord 64

 
    2. Fietsknooppunt 44
fietsknooppuntbord 44

 
    3. Fietsknooppunt 43
fietsknooppuntbord 43

 
    4. Fietsknooppunt 42 (I)
fietsknooppuntbord 42

 
    5. Fietsknooppunt 32 (I)
fietsknooppuntbord 32

 
    6. Fietsknooppunt 31 (I)
fietsknooppuntbord 31

 
    7. Fietsknooppunt 30 (I)
fietsknooppuntbord 30

 
    8. Fietsknooppunt 56
fietsknooppuntbord 56

lijnlijnlijn lijn

filmpje opening Poëzieroute Ridderkerk
Op de Burendag van zaterdag 22 september 2012, opende wethouder Arie den Ouden op de hoek van Lagendijk en Burg. de Zeeuwstraat, de Poëzieroute van Ridderkerk.

Poëzieroute Ridderkerk

Ridderkerk is gelegen tussen drukke wegen. De Poëzieroute wil de accenten verleggen naar de mooie plekjes die in Ridderkerk te vinden zijn. De Ridder Dichters hebben hiertoe het initiatief genomen. Zij maakten voor de achterzijde van ieder fietsknooppuntbord een gedicht over de omgeving, zodat een leuke route is ontstaan. Voor een lange of een korte tocht, alles is mogelijk.

Ridderkerk telt op de route 14 fietsknooppuntborden. Het 15e bord ligt net over de grens bij Barendrecht. Op de nationale gedichtendag die op 26 januari 2013 in Ridderkerk werd gehouden, werd ook een poëzierouteboekje gepresenteerd.

Fietsers kunnen een mooie route langs de Ridderkerkse fietsknooppuntborden maken. Per scootmobiel of te voet is eveneens mogelijk. Stap even af, of stop uw voettocht en laat de poëzie op u inwerken. Geniet van de omgeving in combinatie met poëzie. Ridderkerk met een heuse poëzieroute.

De Ridder Dichters.

    9. Fietsknooppunt 55
fietsknooppuntbord 55

 
    10. Fietsknooppunt 54
fietsknooppuntbord 54

 
    11. Fietsknooppunt 53
fietsknooppuntbord 53

 
    12. Fietsknooppunt 52 (II)
fietsknooppuntbord 52

 
    13. Fietsknooppunt 51 (II) (III)
fietsknooppuntbord 51

 
    14. Fietsknooppunt 57 (II)
fietsknooppuntbord 57

 
    15. Fietsknooppunt 50 (II) (IV)
fietsknooppuntbord 50

 
 
ATTENTIE
I : 4, 5, 6 en 7 staan samen een video.
II : 52, 51, 57, en 50 staan samen een video.
III : 13 bevat de openingshappening.
IV : Van hier over de Ringdijk, en deels langs de rivier, naar het begin bord 64 is beslist ook de moeite waard.
   

 
 


^